Варненската арт галерия Le Papillon среща почитателите на изящното изкуство с

...
Варненската арт галерия Le Papillon среща почитателите на изящното изкуство с
Коментари Харесай

`Картини с биография`: Арт галерия Le Papillon отбелязва юбилея на Иван Стратиев |

Варненската арт изложба Le Papillon среща почитателите на изящното изкуство с най-новите произведения от многообразното творчество на надарения художник Иван Стратиев на прага на неговия шейсетгодишен празник.

Колекцията от „ Картини с биографии “ ще бъде изложена в пространството на галерията от 3-ти до 30-ти септември 2020 година

Изложбата няма претенциите да обхване необхватното - да покаже невероятното жанрово многообразие, изпълнено в разнообразни техники от маслени бои, акварел, пастел, разнородни графични техники, на високо ерудирания художник Иван Стратиев. Но тя ще открехне дребен прозорец към неговия необхватен вътрешен свят, фикция и дълбока емоционалност.

В експозицията участват от камерен до огромен формат както импресионистични пейзажи, хиперреалистични натюрморти, истории с реален живописен изказ и грациозен сюрреализъм, по този начин и портрети с прожекции на границата на нереалното.

Иван Стратиев развива и надгражда своя гений и умения, следвайки любознателността си, интереса си към проучване на природата и нейните детайли в непосреден допир, само че и разгръщайки тематиките, достиженията и търсенията на редица огромни холандски, италиански, испански художници от ХVII и XVIII век.

Творбите му, въпреки да следват жанрово и механически влеченията му към сюрреализма, реализма, хиперреализма, метафизика, еротика, мистичност, суфистика, са мощно разпознаваеми за ценители и колекционери с типичния си майсторски поантилизъм и характерното полагане на маслените бои и щрихите при рисунките.

Дали ще рисува прожектирана своя творба върху голо тяло, дали - пейзаж от натура или ще подреди образен пъзел от старинни предмети, които колекционира, изследвайки връзката човек-предмет, или ще вплете в сюрреална история видимо ненужни към този момент предмети, Стратиев разлага със пристрастеност цветовете. Виртуозно борави с разнообразни художнически похвати и основава изображението от ситни живописни маски, създаващи трептяща атмосфера. Често построява комплицирана метафизична символика с бездънен план до съзнателен анахронизъм, само че в действителност това е завръщане към класическото изкуство, само че през съзнанието на актуалния художник.

Без да търси сензация и без да робува на стилните увлечения да измисля „ свръх нови “ стилове и концепции, той съумява да поддържа интереса на фенове и колекционери към своите творби, като непрестанно уголемява и усъвършенства креативните си търсения. Придава посредством своите творби възприятието за равновесие и хубост и в съзнанието на фена остава чувството, че изкуството може да бъде красиво, без да е подсладено, може да бъде разбираемо, без да е обикновено. 

“Всяка галерия е приказка с картини. Авторът се пробва да я опише, само че няма думи. Най-голямото наслаждение в изкуството е придвижването в дълбочина, гледайки, да откриеш втори и трети проект в една картина. Понякога фенът може да открие даже доста повече неща от самия художник. Всяка концепция и сюжет си намират точния формат и техника. Ако има нещо, направено принудително, деформацията се усеща. Изкуство има там, където нещата не свършват с плоскостта на платното.. Само свободата от страха за неточност дава на художника право да основава нова действителност и илюзии.. ”, споделя художникът.

Арт изложба „ Le Papillоn “ е емблематично културно средище за страната още от откриването си в сърцето на град Варна през 2000 година Виктория Митева е съосновател и главен куратор на изложбите и основава тази симфония от изкуство, със незабравим принос в обогатяването на културата в града, развиването на художествената сцена и основаването на нови публики. Галерията има амбицията да се разшири аудиторията на актуалното изкуство и разговора сред художниците, колекционерите и ценителите. Салонът е и средище на благотворителни изложения и дела за детско творчество.

Колекцията „ Картини с биографии “ може да бъде прегледана от 3-ти до 30-ти септември 2020 година в салона на Aрт Галерия Le Papillon на ул. Драгоман № 12, както на уеб страницата на галерията   и на фейсбук страницата Le Papillon Art Gallery.

Изложбата се реализира с общителното подпомагане на Общински фонд „ Култура “ към Община Варна и със спомоществователството на „ Програма към Министерство на Културата за подкрепяне на млади и на изтъкнати създатели в региона на културата ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР